lørdag den 18. maj 2013

04.12.13 - Simon's rejsebrev fra Elato – Fødselsdagsøen



Fra Woleai gik turen 140 sømil imod Elato. Efter kort tid på havet begyndte regnen. Orbit var sejlet ud I et enormt lavtryk som passerede hen over os i løbet af de følgende 30 timer. Samtlige vagter bød på gennemblødte styrmænd og forskudtede bagvagter. Det lyder umiddelbart ikke som en fornøjelsestur, men bagsiden af dette lavtryk betød at Orbit for første gang på dette togt sejlede i fuld medvind. Regnen blev derfor suppleret med store smil og hastighedsrekorder. Efter 2 dage kom vi om aftenen frem til Elato, og brugte natten på at cirkle rundt om øen for at vente på sollys til at komme igennem indsejlingen. Morgenstunden havde fisk i mund, og der blev for første gang på dette togt hevet en stor tun op.

Starten på Elato opholdet blev domineret af to fødselsdage hhv. 6. og 7. April. 25 års fødselsdagen d. 6. Blev fejret med boller om morgenen og tunsushi om aftenen. Dannebrog blev hejst i masten og der blev sunget fødselsdagssange. På mange måder som at være derhjemme, men settingen var dog lidt en anden. Desuden blev det anledning til indtagelsen af en øl.. eller to. På trods af dette eller måske netop pga. dette stod hele crewet op tidligt d. 7 og startede 30års fødselsdagen med et besøg i den lokale kirke.  Den sædvanlige prædiken blev ledsaget af en kommentar til fødselaren og en højlydt klapsalve fra alle de deltagende lokale. Efter kirkegangen slappede crewet af i solen foran kirken hvor de lokale pludselig startede Happy Birthday til ære for fødselaren.

 Besøget på Elato blev tilbragt ved en fantastisk flot ankerplads, hvor vandet var stille, vinden mild og forfriskende og udsigten fantastisk. Den fredfyldte ankerplads matchede i høj grad de afslappede og imødekommende lokale. Crewet var velkomne men imødekommenheden blev aldrig forceret og overvældende. Efter Woleai og de mange kulturelle indtryk havde besætningen brug for netop denne mulighed for selv at vælge hvornår der var lyst til kokusbrændevin og fællessang med de lokale. Tiden blev derfor også brugt på læsning, kortspil og lange gåture langs stranden. Lange gåture blev til endog meget lange gåture, da hver meter blev finkæmmet for øens udbud af skaller. Elato tager prisen som bedste skalle ø og begejstringen blandt besætningens skallesamlere ville ingen ende tage. Orbit tog pta. Madforbrug mv. tungere fra Elato end den kom.


På trods af den lidt mere tilbagetrukne facon var der massere af gode opleveler sammen med de lokale. Især blev det i lidt højere grad end på Woleai muligt at få snakket med nogle af kvinderne på øen. Vi blev inviteret indenfor i værkstedet hvor der blev produceret de lokale skørter Lava lava og kvinderne viste ivrigt udvalget frem. Den fristelse blev for meget for dele af besætningen (i høj grad sammenfaldende med skalle entusiasterne) som erhvervede sig op til flere af de farvestrålende skørter. Interaktionen med mændene foregik oftest lidt senere på eftermiddagen eller hen på aftenen hvor de var på vej hjem fra fisketure. Her blev der handlet med frisk fisk og rom til glæde for både køber og sælger. Med Elato er Orbit halvvejs på togtet og alligevel bliver der holdt et højt kulinarisk niveau.  Friske fiskefrikadeller med remulade, sushi, bananer stegt i brun sukker og kanel mm. Bare fordi man har været væk fra større havne i over 1 måned, behøver der ikke at mangle noget. Halvvejsdagen blev fejret på behørig vis med rom, minder om oplevelserne der har været, forhåbninger til resten af togtet og den obligatoriske snak om hvad det første der skal købes i Danmark ved hjemkost er.

Alt I alt var Elato god ved Orbit og der blev I højt humør sat kurs imod Lamotrek.

torsdag den 2. maj 2013

03.04.2013 - Katrine's rejsebrev: Wonderful Woleai


Jeg har aldrig før været et sted, hvor kvinderne går rundt med bare bryster og mændene I lændeklæder. 

Eller et sted hvor man bor I palmehytter og i princippet ikke har brug for penge. Et sted hvor besøgende får blomsterkranse på hovedet og om halsen hver gang man møder de lokale. Jeg har heller aldrig været et sted hvor gæstfriheden har været så stor.


Efter to uger I naturoplevelsernes paradis tog vi afsked med Sorol og havde så to en halv dages hård sejlads før vi var fremme ved Woleai sent om aftenen den 25. marts. Sejladsen var præget af modvind, dumme bølger, søsyge og generelt lave energiniveauer – lige bortset fra det tidspunkt hvor der blev skreget “FISK” og vi fik en 8 kg mahi-mahi på 123 cm ombord. Det var min tur til at være den der haler I land og det er den første og største fisk jeg har fanget siden for længe siden. Jeg var stolt! Fremme ved Woleai omkring midnat var vi alle trætte og nød at gå I seng I en nogenlunde vandret seng. Kl 6.30 (lidt for tidligt) næste morgen blev der kaldt over radioen og vi blev budt velkommen af Tommy, som skulle vise sig at være meget glad for radiokontakt. Ken besøgte den blinde høvding og vi fik tilladelse til at være på Woleai. Dagen gik med arbejde på båden og blev afsluttet med fiskefest I form af mahi-mahi sushi til den helt store guldmedalje. Vi inviterede naboer fra båden Hawkeye ombord – to herrer, Matt og John på henholdsvis 69 og ca. 75 år. Matt med stolt tilknytning til et nudist-resort I Californien og britiske John som er indbegrebet på en garvet sømand med stort hvidt skæg, iført Hawaiiskjorte og fuld af gode historier.

 De følgende dage på Woleai bød blandt andet på rundvisning på hovedøen som består af 5 landsbyer med ca 100 indbyggere I hver. Der er kirke, folkeskole, gymnasie, generatorstation som har øens eneste bil, kvindecenter og mændende har et hus I hver landsby. Hver dag mødes mændende I deres landsbys “mens circle”og traditionelt har det været for at tale om hvad der skal ske den følgende dag, men konceptet kaldes også “drinking circle”, hvilket nok er et mere passende navn. De drikker kokosbrændevin og sludrer. Lokale kvinder ikke må være med, men fremmede kvinder må godt, så det var vi. De fleste er gode til engelsk så der var god mulighed for at høre om det lokale liv og traditioner og der faldt ægteskabstilbud af her og der. Vi besøgte også nogle af de smukke nabo-øer og dykkede I og udenfor lagunen. Woleai viste sig at være noget af et trafikalt knudepunkt. Udover Hawkeye og Orbit ankom belgiske Donna og en tysk katemaran. Alle vi sejlere var på Woleai til påske hvilket var en stor oplevelse. Foruden messe I kirken og optog på “hovedgaden” var påskesøndag den helt store dag, hvor vi sammen med resten af øens befolkning samledes ved plænen (ja, af græs, som håndklippes med saks) foran kirken. Her var der optrædender af forskellig art fra hver af de fem landsbyer. Både mænd, kvinder og børn optrådte med sang og dans. 
Vi blev bedt om at komme med et indslag og vi bød ind med underholdning I form af at synge “Der er et yndigt land” og danse boogie woogie med børnene. Vi blev også budt op til dans med de lokale. Lange lemmer, lyst hår og manglende kendskab til lokal dans var hylende morsomt, åbenbart. Stor success. I forbindelse med højtidligheder såsom påske slagter de lokale nogle af øens grise og de var søde og delte med os. Vi fik både grillet gris, brødfrugt og tarorod. Blomster blev vi også dækket af I løbet af dagen. Det var fantastisk at få lov til at være med I de lokale festligheder, som tydeligvis var DERES fest. Gavmildheden ville ingen ende tage og I løbet af de 8 dage vi var på Woleai fik vi foræret både grisekød, brødfrugt tilberedt på forskellige måder, kokosnødder, bønner og bananklaser.

Ved nærmere eftertanke var kontrasterne store på Woleai. På en smuk tropestrand stod to store japanske kanoner som efterladenskaber fra anden verdenskrig. Det er svært at forene krig med et så idyllisk sted som Woleai. På øens skole passerede vi klasselokaler, hvor lærerinden stod med bare bryster I lava-lava og underviste mens der på kontoret stod splinternye mac-computere. Traditionel påskedans blev opført af unge som gamle, de unge med Venga Boys som soundtrack over stereoanlægget mens de gamle klappede og sang.

Det var interessant at opleve et samfund hvor man på så mange måder lever traditionelt og samtidig spørger om vi har nogle film med som de kan få over på deres computere. Befolkningen er påvirket af verden udenfor og drager ud for at uddanne sig eller arbejde. Men mange vender tilbage – som skoleinspektøren sagde, han kunne ikke lide Guam, der skulle man jo bruge penge. Woleai var et dejligt sted!

/Katrine